http://www.excellentwine.dk/

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Chambertin Clos de Beze Grand CruJameson Irish Whiskey

Chateau Mouton Rothschild, 1 Cru, Pauillac, 2009
Forstør billede


Chateau Mouton Rothschild, 1 Cru, Pauillac, 2009

Pris pr. enhed (flaske):

Stk. pr. kasse: 12
Indhold: 0.750 ltr.

Varenr: 13390

Chateau Mouton Rothschild 1. Cru Pauillac 2009

Familien
Familien stammer fra Frankfurt i Tyskland, hvor Mayer Amschel Rothschild (1744-1812) drev sin bank og vekseller forretning. Han fik fem sønner, hvor hver søn symboliseres ved en pil i Baron Philippe de Rothschild-logoet. Den ældste søn Amschel Rothschild (1773-1855) blev i Frankfurt og drev firmaet videre. Søn nummer to Salomon (1774-1855) blev sendt til Wien for at åbne filial af faderens forretning. Den tredje søn NATHAN ROTHSCHILD (1777-1836) blev med samme formål sendt til London, og det var hans søn Nathaniel (1812-1870) som erhvervede Chateau Brane-Mouton i 1853. Nathaniel omdøbte slottet til Chateau Mouton Rothschild som det stadig hedder den dag i dag. Nathaniel er således grundlægger af BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD (MOUTON). Mouton – betyder på gammelt fransk – lille bakke eller forhøjning. Ch. Brane-Mouton lå på en sådan, men Nathaniel beholdt ”Mouton” i navnet bevidst, fordi han var født i vædderens tegn, hvilket siden er blevet et symbol for slottet. Den fjerde søn – Carl (1788-1856) blev sendt til Napoli og den femte og sidste søn James (1792-1868) endte i Paris, hvorfra han kun 3 måneder før sin død i 1868 køber nabo vinslottet Chateau Lafite, og omdøbte det til Chateau Lafite Rothschild. Ch. Mouton Rothschild er stadigt familieejet, og ejes i dag af søskende Camille, Philippe og Julien Rothschild.

Slottet
Chateau Mouton Rothschild, var det første vinslot i verden til at producere slotsaftappet vin. Grunden til at dette prestigefyldte vinslot først i 1973 blev ophøjet til 1. Cru Classé en 1855, skyldtes formentlig flere ting. Dels var det engelsk ejet, hvilket franskmændene ikke brød sig om på den tid, for de skulle ikke diktere hvordan god vin skulle produceres. Dels fordi franskmændene i deres vurdering af hvordan vinslottene skulle fordeles i klasser også så på de bygninger som fysisk udgjorde ejendommen – det skulle være prestigefulde vinslotte, og her var Chateau Mouton Rothschild ret ydmygt, de lignede mere en vingård.

Terroir
Château Mouton Rothschild ligger på en klippeknold kaldet ”Plateau de Mouton”, som stiger til 27 meter over havets overflade. På denne dybt grusede jordbunden dyrkes de typiske druesorter for regionen: Cabernet Sauvignon (81%), Merlot (15%), Cabernet Franc (3%) og Petit Verdot (1%). Disse andele er ikke afspejlet identisk i vinen, fordi blandingen varierer efter karakteren af hver årgang. Men Cabernet Sauvignon er altid dominerende: Det er Cabernet Sauvignon, der giver Mouton sin rige tanniner, sin rigdom af aroma og smag og dens aldrende kapacitet, mens Merlot, en uadskillelig ledsager, bringer smidighed, rundhed og enestående længde. Som med andre top Médoc vine, er vingården tæt beplantet - 10.000 vinstokke per hektar - og den gennemsnitlige alder på vinstokkene er omkring 44 år.

Smagsnoter årgang 2009
Vinen har en meget dyb, næsten sort farve med glitrende reflekser. Den stilfulde og komplekse duft spreder en bred vifte af aromaer, blåbær, solbær og blonde tobaksblandinger med subtilt cedertræ og krydderi. Smagen viser vinens tæthed og raffinement, med meget moden frugtsmag og godt afrundede tanniner. En vin med bemærkelsesværdig struktur og balance. Den overdådige og meget lange eftersmag bekræfter den store succes som årgang 2009 fra Mouton Rothschild har. Ingen anstrengelser blev sparet for at frembringe denne kvalitetsvin på trods af en usædvanlig årgang.

Etiketten
Anish Kapoor (1954) På én gang barsk og prangende, gouache (en maleteknik, hvor der bruges vandfarver, der dækker billedets bund helt.) Billedet han har skabt til Chateau Mouton Rothschild 2009 udtrykker den skrøbelige og frugtbare jord, som et resultat af den evige kamp mellem lys og mørke.

Land: Frankrig
Område: Pauillac, Bordeaux
Ejer: Baron Philippe de Rothschild
Årgang: 2009
Type: Rødvin
Flaskestørrelse: 75 cl
Lukning: Korkprop
Jordbund: Gruset jordbund
Vinhøst: 23. sept. til 13. okt.
Vinstokke: Gennemsnitsalder på 44 år.
Druesammensætning: 88 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot
Lagringspotentiale: op til 50 år under perfekte forhold.
Alkohol: 13 %
Anbefalet serveringstemp.: 18-19°C

pdf-icon
Du skal være logget ind for at tilføje varer til Favorit-listenflere kategorier


Bordeaux

Bordeaux


Bordeaux Superieur

Bordeaux Superieur


Medoc

Medoc


Haut Medoc

Haut Medoc


Pomerol

Pomerol


Saint Emilion

Saint Emilion


Saint Emilion Grand Cru

Saint Emilion Grand Cru


Saint Emilion Grand Cru Classé

Saint Emilion Grand Cru Classé


Lussac Saint Emilion

Lussac Saint Emilion


Montagne Saint Emilion

Montagne Saint Emilion


Puisseguin Saint Emilion

Puisseguin Saint Emilion


St-Georges Saint Emilion

St-Georges Saint Emilion


Margaux

Margaux


Pauillac

Pauillac


Saint Julien

Saint Julien


Cotes Castillon

Cotes Castillon


Fronsac

Fronsac


Cotes de Blaye

Cotes de BlayeLogin


Husk Tonic til Gin'en

Imperdibile

Guide til Alsacevine

Guide til Alsacevine

Medaljevindere

18.09.2011 ENDU et Trofæ til Dopff au Moulin

"Best Riesling over £10"

Ud af 12.254 vine fra hele verden har kun 25 vine opnået et "International Trophy" fra Decanter. Dopff au Moulin Riesling Grand Cru Schoenenbourg har vundet trofæet i kategorien "Best Riesling over £10". 

Vinen har desuden fået et "Regional Trophy" for "Best White Alsace over £10" fra Decanter.

Se hele beskrivelsen her