http://www.excellentwine.dk/

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ASK ØL nr. 5 - JuleurtImperdibile Ginger Beer

Morgadio da Calcada L.B.V. 2013
Forstør billede


Morgadio da Calcada L.B.V. 2013

Pris pr. enhed (flaske):

Stk. pr. kasse: 6
Indhold: 0.750 ltr.

Varenr: 53350

Morgadio da Calcada

L.B.V. 2013

Morgadio da Calçada er resultatet af et partnerskab mellem de to kendte Douro-familier Villas Boas og Niepoort. For Dirk van der Niepoort, er dette en chance for at udforske det fantastiske vinområde Provezende i Dourodalen m.h.t. både vin og portvin.

Late Bottled Vintage 2013 (L.B.V.) er sent aftappet årgangsportvin (Vintage Port), som tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring, altså senere end Vintage Port, der tappes på flaske efter 2-3 års lagring på egefade. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage Port gør den blødere og mere tilgængelig i en yngre alder end Vintage Port.

Eftersom Ruby Port drikkes ung og Vintage Port kræver 15 til 20 års flaskelagring for at åbne sig, udfylder L.B.V. rummet imellem. Det var i 1960-erne man forsøgsvist lagrede portvin i store trætanke i 4-6 år før det blev tappet på flaske, på den måde blev ”Vintage” portvinen hurtigere drikkemoden og bevarede sit ”Vintage” præg – der af navnet Late Bottled Vintage.

Druerne til denne portvin kommer fra gamle vinstokke i Vinha da Pisca, Vale do Pinhão & Ferrão i Douro dalen. Druerne presses traditionelt - med fødderne i ”Lagares”. Lagares er et stentrug på typisk 4 x 4 meter, hvor de håndplukkede druer hældes i efter høsten, for herefter at trædes med fødderne af bønderne om aftenen. Normalt trædes 2 + 2 timer, hvor de første 2 timer er koncentreret trædning under trædemesterens anvisninger. De sidste 2 timer er fri trædning ofte til harmonikamusik, hvor man kan suse lidt rundt på må og få i karret.  Efter de 4 timer stiger stilke og skaller til tops og mosten begynder at gære.

Det hører i dag til sjældenhederne at man presser druerne med fødderne, og det sker kun for de allerbedste portvine – som denne. Gæringen fortsætter til mosten er tør, før der tilsættes ren brandy.

Late Bottled Vintage 2013 er karakteriseret ved flaskelagring fremfor fadlagring. Derfor er farven dyb blåviolet, medens kanten i glasset kan være teglfarvet.

I duften aner man modne kirsebær. Smagen er kompleks, blød, rund og sødmefyldt, med en let krydret nøddesmag i baggrunden. Syren er med til at give denne portvin karakter og en lang eftersmag.

L.B.V. kan drikkes alene efter et måltid, eller en vinterdag foran pejsen. Den kan serveres til nødder, tørrede frugter såsom rosiner, fersken og abrikos. Desserter baseret på æg, frugt, kaffe og vanilje. Afkølet kan den også serveres som aperitif.

Land: Portugal
Område: Vinha da Pisca, Vale do Pinhão & Ferrão, Douro
Ejer: Niepoort (Vinhos), S.A.
Winemaker: Dirk van der Niepoort & Luis Seabra
Masterblender: José Nogueira
Type: Portvin
Flaskestørrelse: 75 cl
Lukning: Korkprop
Jordbund: Skifer
Vinstokke: Mere end 70 år gamle. 4.000-6.000 stokke pr. ha.
Druesammensætning: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tina Roriz m.fl.
Høst: Druerne håndplukkes i september
Gæring: Lagares - stentrug hvor druerne presses med fødderne
Lagring: I 550 liters egefade
Alkohol: 19,5 %
Restsukker: 101 g/ltr.
Total syreindhold: 4,10 g/ltr.
SO2 total: 34 mg/ltr.
PH: 3,40
Baumé: 3,2

pdf-icon
Du skal være logget ind for at tilføje varer til Favorit-listen
Login


Husk Tonic til Gin'en

Imperdibile

Guide til Alsacevine

Guide til Alsacevine