Sydafrika er et betydningsfuldt vinland, der producerer meget vin og af god kvalitet. Fra et vinareal på ca. 110.000 ha (som Bordeaux) fremstilles 10 mio. hl vin om året, hvilket placerer landet som nr. syv i verden (1999). I Danmark er det nr. otte med ca. 3% af markedet.
Vinavlen er især baseret på franske druesorter, og hvidvin udgør 88% af produktionen. Hovedparten af de 4600 vinbønder leverer deres druer til kooperativer, mens kun 275 vingårde eller estates selv fremstiller, aftapper og sælger vinen. I 1973 fik Sydafrika en vinlov, hvorefter de bedre vine med betegnelsen Wine of Origin skal angive druesort, årgang og distrikt.
Af de ca. 50 vindistrikter ligger de fleste i et bælte langs havet ved Cape Town. Paarl og Stellenbosch tegner sig for 1/3 af vinarealet, og her laves de bedste rødvine.
I 1688 flygtede mange franske huguenotter til Sydafrika. Fra Loire medførte de druen chenin, som under navnet steen udgør 27% af vinarealet. Den blå drue pinotage er landets specialitet; den blev skabt i 1925 som en krydsning mellem pinot noir og cinsault (hermitage).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||